استفاده از خمیر مرغ در کباب و حلیم | شایعه یا واقعیت؟؟ | بیماری

ماه نشان
سپتامبر 21, 2019 0 Comment

: پس از اینکه وزارت بهداشت به کار گیری خمیر مرغ رو واسه سوسیس و کالباس ممنوع اعلام کرد، رئیس انجمن فرآورده های گوشتی ایران توپ رو در زمین صنف کباب و حلیم انداخت و خواهان رسیدگی وزارت بهداشت به به کار گیری خمیر مرغ در این اجناس شد.

 این ادعای تازه درباره به کار گیری خمیر مرغ در حالیه که اتحادیه کباب، حلیم و غذای سنتی تهران این اظهارنظر رو تکذیب می کنه.

رمضان فلاحتی رئیس انجمن فرآورده های گوشتی ایران روزگذشته اعلام کرده بود که اگه به کار گیری خمیر مرغ در تولید سوسیس و کالباس مشکل بهداشتی داره باید به کار گیری این محصول در اصناف هم ممنوع و جلوی اون گرفته شه.

اما حسین محمدی رئیس اتحادیه کباب، حلیم و غذای سنتی تهران بزرگ در گفت وگو با همشهری در این باره میگه: «کباب مثل فست فود نیس که بشه با شکلای جور واجور ادویه اونو مزه دار کرد و به خورد مردم داد. کباب عطر و بوی خود رو داره. کباب کوبیده غذای سنتی ایرونی هاست و قدمت چند هزار ساله داره. به چه دلیل باید غذای سنتی خود رو با این شایعه تخریب و وجهه خود رو در میان کشورای دیگه خراب کنیم؟»

با اینحال تکذیبا، در هر صنفی احتمال تخلف هست و فرقی بین غذاهای فرنگی و سنتی موجود نیس ضمن اینکه محتویات کباب پس از چرخ شدن به طور کامل مشخص نیس. حسین محمدی در عکس العمل به این موضوع میگه:« من به شما اطمینان میدم که هیچ کدوم از واحدای مجاز و غیرمجاز از خمیر مرغ در مواد غذایی خود استفاده نمی کنن. مگه می شه در گوشت کوبیده خمیر مرغ بریزن و مردم مزه اونو نتونن تشخیص بدن؟ این به طور کامل واسه مردم قابل تشخیصه. درسته که در کوبیده گوشت و پیاز با هم مخلوط می شه و امکان داره یه واحد صنفی گوشت رو کمتر و چربی رو بیشتر استفاده کنه ولی اینکه بخوان گوشت مرغ یا حتی خمیر مرغ استفاده کنن شایعه س. واحدامون در ۳ شیفت بازرسی می شن. صاحبان و آشپزان این حرفه کارت بهداشت دارن و دوره ۴۴روزه می بینن. واحدای صنفی هم همیشه از راه سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت بازرسی می شن.»

در مورد اینکه منظور از خمیر مرغ چیه اختلاف نظر هست. چیزی که رسانه ها و وزارت بهداشت به دنبال حذف اون هستن محصولیه که از ضایعات قصابیا در شرایط بسیار ناجور جمع آوری و به مقصد نامعلومی حمل می شه.

حمید سمنانی رئیس اتحادیه تولید کنندگان فرآورده های گوشتی به کار گیری چربیای مرغی رو که از فروشگاه ها جمع آوری می شه در صنعت فرآورده های گوشتی تکذیب می کنه و میگه: به طور حتم از این چربیا استفاده می شه اما محل استفاده اون در صنعت فرآورده های گوشتی نیس اما از پودر اون به عنوان خوراک دام استفاده می شه.

هدایت حسینی مدیرکل نظارت و آزمایش فرآورده های غذایی سازمان غذا و دارو هم در مورد خمیر مرغ اینجور توضیح میده: خمیر مرغ چیز بدی نیس و در تموم دنیا ازش استفاده می شه. ۱۰تا ۱۵درصد از گوشت مرغ پس از پاک و خرد شدن به استخونای مرغ وصل باقی می مونه. با روش MDM که روشی مکانیکیه اون قسمتای مرغ رو از استخون جدا می کنن. این روش و این به کار گیری مرغ هیچ مشکلی نداره ولی مشکل خمیر مرغ از اونجا شروع می شه که بعضی از سودجویان از ضایعات مرغ، خمیر درست می کنن. خمیر مرغ استاندارد دقیقا مانند گوشت مرغه. متأسفانه بعضیا ضایعات مرغ رو که فسادپذیری بالایی داره، پس از جدا کردن در قصابیا به بدترین و ناسالم ترین روش ممکن جمع آوری و به اسم خمیر مرغ استفاده می کنن. وزارت بهداشت با این روش و این بخش از خمیر مرغ مشکل داره.

تلاش واسه سالم سازی

وزارت بهداشت تازگیا همه مجوزای استفاده کنندگان از خمیر مرغ رو باطل اعلام کرد و الان در حال تدوین آیین نامه چگونگی تولید خمیر مرغه. به گفته مسئولان این وزارتخانه مجوز تولیدکنندگان از راه دانشگاه های علوم پزشکی به مدت ۳ ماه صادر می شه. این در حالیه که از نظر سازمان دامپزشکی کشور فعالیت واحدهایی که دارای مجوز و کدبهداشتی واسه جفت و جور خمیر مرغ هستن، بلامانعه. یعنی به کار گیری خمیر مرغ بهداشتی و جفت و جور شده از واحدهای مجاز هیچ مشکلی رو به وجود نمیاره.

هدایت حسینی با تأکید بر اینکه دستور العملای وزارت بهداشت واسه نظارت بیشتر بر روند هست درباره تکلیف تولید کنندگان خمیر مرغ میگه: قراره در همون منبعی که ما نظارت بر اون داریم و کشتار صورت میگیره مرغ پاک شه و خمیر مرغ هم در همانجا جفت و جور شه. نباید فروشنده یه سطل زباله کنار دست خود بزاره و ضایعات رو یه جا به کس دیگه ای بفروشه که معلوم نیس همون روز اونا رو تبدیل به خمیر می کنه یا یه روز دیگه، شرایط نگهداری چیجوریه و… .

ایشون در مورد اظهارنظر رئیس انجمن فرآورده های گوشتی در مورد به کار گیری خمیر مرغ در حلیم و کباب میگه: ما کاری نداریم که خمیر مرغ استاندارد کجا استفاده می شه. مسئله وزارت بهداشت با محصولاتیه که به اسم خمیر مرغ فروخته می شه. ما وارد اظهارنظر بقیه نمی شیم چون ممکنه فردا کسی درباره جوجه، بلدرچین و… اظهارنظر کنه.

زیاد شدن قیمت گوشت و فرآورده های اون از یه سو و نیاز مردم به مصرف پروتئین گوشتی از طرف دیگه راه های جدیدی رو جلوی متخلفان باز کرده. حال باید دید خمیر مرغ که نوع استاندارد اون در همه جای دنیا استفاده می شه سر از کدوم محصول خوراکی درخواهد آورد.

بخشنامه ای درباره خمیر مرغ

یه چند وقت پیش اداره کل نظارت و آزمایش فرآورده های غذایی طی بخشنامه ای به کار گیری خمیر مرغ در اجناس فرآورده های گوشتی رو ممنوع اعلام کرد. براساس این بخشنامه تولید و به کار گیری گوشت جداسازی شده به روش مکانیکی(خمیر مرغ و گوشت) در همه واحدهای فرآورده های گوشتی دارای مجوز از این سازمان و واحدهای تابعه با در نظر گرفتن استاندارد مربوطه ممنوعه و با متخلفان برخورد قضایی می شه. واحدای تولید کننده باید بیشترین حد یه ماه پس از ابلاغ این دستورالعمل نسبت به اصلاح پروانه های ساخت واسه حذف خمیر مرغ از عنوان و فرمولاسیون اون از راه دانشگاه های علوم پزشکی دست به کار شن.

جمع آوری: گروه ۷ گنج

.

منبع : ۷ganj.org